Seyfo-monumentet kommer tillägnas minnet av offren för Seyfo-folkmordet under åren 1914-1918 och Simele-massakern i Irak år 1933. Monumentet kommer att placeras i Bonnyrigg, i hörnet där gatorna Smithfield Road och Elizabeth Drive möts. Det 4,5 meter höga monumentet har formgivits av den kände konstnären Lewis Batros och kommer att resas på Fairfield Park i Sydney.
Enligt tidsplanen kommer monumentet att avtäckas under en ceremoni i augusti 2010. Skulpturen föreställer ett jordklot som hålls upp av en martyrs hand, som symboliserar människor som ägnar sina liv åt att skapa en bättre och säkrare värld. Handen är omsvept av den assyriska flaggan som ska representera överlevnad och andlig pånyttfödelse samt enighet hos det assyriska folket.
Runt handleden finns det flera barn som symboliserar tron på den yngre generationen, som bär facklan vidare för en bättre framtid för den assyriska nationen. Vid hörnorna av monumentet finns den assyriska bevingade tjuren. Enligt mesopotamisk mytologi används den bevingade tjuren ofta som beskyddare för att hålla ondskan borta. Mer information om monumentet finns att läsa här.
Andra Seyfo-monument
Den 15 oktober 2005 avtäcktes det första Seyfo-monumentet i Sarcelles utanför Paris. Nästa monument "Genocide Memorial Wall” invigdes den 17 februari 2007 i Tarzana i södra Kalifornien, USA. Ett tredje monument var nära att uppföras i Södertälje. Den 12 juni 2007 beslutade kommunstyrelsen att uppföra ett Seyfo-monument.
Men när vissa assyrisk/syrianska organisationer grälade om vad som skulle stå på monumentet, drogs frågan ut på tiden och slutade med ett fiasko. Pensionärspartiet, som överklagade beslutet till länsrätten, satte stopp för minnesmärket. Senare kom det fram att det var en turkisk jurist som låg bakom pensionärspartiets överklagan till länsrätten.
Trots att Södertälje idag hyser en av de största assyriska (som även kallas syrianer och kaldéer) ”kolonierna” i världen har gruppen inte lyckats med att skapa en minnesplats för att hedra Seyfo-offren från folkmordet 1915.