Home / Press releases / Svärdets år – Seyfo – får inte glömmas!

Svärdets år – Seyfo – får inte glömmas!

1915 iscensattes ett av de största/första folkmorden i modern tid. Det var från denna händelse som Hitler hämtade inspiration då han lät mörda miljontals människor i Europa.




Folkmordet på assyrier (som även kallas för syrianer och kaldéer) i Turkiet är en relativt okänd händelse i allmänhetens medvetande. Över en halv miljon människor mördades i


skuggan av första världskriget. Städer som Urhoy (Urfa) Omid, Adana, Milatini (Malatya), Van, Hakkari fullkomligt tömdes på sin assyriska befolkning. I och med folkmordet decimerades assyriernas antal och de förblev en minoritet i sitt eget hemland.




Idag återstår en spillra av folkgruppen i denna region och de allra flesta lever idag i diaspora. Nu när Turkiet fått klartecken för förhandlingar ett eventuellt EU-medlemskap väcks åter förhoppningar om att kunna sätta fokus på folkmordet.




Unionens medlemmar bör utan tvivel vara stater som tydligt står för demokrati och mänskliga rättigheter. För att Turkiet ska kunna kalla sig ett demokratiskt land, som värnar om de mänskliga rättigheterna, måste man göra upp med sitt förflutna och erkänna de oförrätter som begåtts mot folkgrupper som fortfarande bor i landet. Men trots att 90 år gått sedan förintelsen av assyrierna i Turkiet 1915, fortsätter den turkiska staten att aktivt förneka folkmordet.




Undertecknade organisationer anser att ansvar också åligger övriga länder inom EU. Ett erkännande från omvärlden skulle definitivt innebära att Turkiet tvingats ge offren och deras anhöriga upprättelse, på sätt skulle också Turkiets öppna ådror kunna börja läka. Ty det vore skam för EU att integrera Turkiet i unionen innan dess historia är rannsakat.




Vi kräver av den svenska regeringen



  • Att erkänna folkmordet på assyrier
  • Att folkmordet på assyrier tas upp på EUs politiska agenda.
  • Att EU skall arbeta för att Turkiet skall erkänna folkmordet på assyrier.

 


 


Assyriska Riksförbundet i Sverige, ARS


Assyriska Demokratiska Organisationen, ADO


Assyriska Demokratiska Rörelsen, ADR


Assyriens Befrielse Parti, GFA

Check Also

The Assyrian Democratic Organization honors the Syrian Revolution.

14-03-2021 The Assyrian Democratic Organization honors the Syrian Revolution. Ten years ago, in mid-March of …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *